ISO 45001 för en frisk och trygg arbetsplats 

av Catrine Nord, 28 mars 2023

Därför bör ditt företag satsa på ISO 45001 

Att ha en säker och hälsosam arbetsmiljö är en av de viktigaste aspekterna för ett företag. Förutom att säkerställa en sund och produktiv arbetsplats, minskar en certifiering i arbetsmiljö också risken för olyckor och sjukdomar. Därför är det viktigt för företag att skaffa sig en certifiering i ISO 45001, som är en internationell standard för hantering av arbetsmiljö. ISO 45001 ersätter den tidigare standarden, OHSAS 18001.  
En certifiering i arbetsmiljö ger verksamheten förbättrat rykte och trovärdighet. Genom att certifiera sig enligt ISO 45001 visar organisation på att de tar sitt arbetsmiljöansvar på allvar. Det i sin tur leder till pålitlighet och tillförlitlighet hos intressenter, såsom kunder och investerare. 


Tre fördelar med att ha ISO 45001 

1. Uppfyller lagar och etiska skyldigheter
En av de största fördelarna med att skaffa en certifiering i ISO 45001, är att det hjälper företaget att uppfylla sina lagliga och etiska skyldigheter. Företag är skyldiga att se till att deras anställda arbetar i en säker och befrämjande miljö. Genom att skaffa ISO 45001 bevisar organisationen att de tar sin skyldighet på allvar. Detta kan också minska risken för böter eller rättsliga påföljder om det skulle inträffa en olycka på arbetsplatsen. Standarden uppmuntrar organisationer att ta ett proaktivt tillvägagångssätt för att identifiera och kontrollera faror, snarare än att bara reagera på incidenter efter att de inträffat. 

2. Minskar risken för skador och sjukdomar
En annan fördel med att skaffa en certifiering i arbetsmiljö, är att det hjälper till att minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten. En trygg och bra arbetsmiljö minskar risken för skador och sjukdomar. På så sätt minskar risken att anställda kommer att missa arbete på grund av hälsorelaterade problem. Dessutom kan en säker arbetsmiljö öka moralen och motivationen bland de anställda. Det i sin tur kan leda till ökad produktivitet och kvalitet på det arbete som utförs. När företaget upprättar processer för att identifiera potentiella risker, bidrar det på så sätt till förbättrad arbetsmiljö och arbetsmoral. Genom att implementera kontroller så att dessa risker förhindras, kan organisationer dessutom säkerställa att de möter behoven hos sina anställda och andra intressenter. 

3. Minskade kostnader för sjukfrånvaro
En tredje fördel med att skaffa ett ledningssystem i ISO 45001 är att det kan hjälpa företaget att minska kostnaderna. Genom att förhindra olyckor och sjukdomar kan företaget minska kostnader för medicinsk behandling och ersättning för sjukfrånvaro. Standarden kräver att verksamheten regelbundet ser över sina arbetsmiljöprestationer och identifierar möjligheter till förbättringar. Genom att regelbundet se över och förbättra sina arbetsmiljöresultat kan företagen därtill säkerställa att de möter behoven hos sina anställda och andra intressenter. 

Klicka på länken här för att läsa mer om ISO 45001 och dess fördelar. 

Få hjälp att implementera ISO 45001 för att skydda anställda och förbättra organisationens prestanda. 

Sammanfattningsvis är ISO 45001 en viktig standard för företag att ta hänsyn till. Särskilt när det gäller att skydda sina anställdas hälsa och säkerhet. Genom att implementera ett arbetsmiljöledningssystem kan företag minska olycksriskerna på arbetsplatsen och förbättra sin prestanda. En certifiering i arbetsmiljö påvisar också verksamhetens engagemang för ansvarsfulla affärsmetoder, vilket kan stärka dess rykte och varumärkesimage.  


Om du vill ha hjälp med att implementera ISO 45001 eller om du vill ha mer information om standarden, tveka inte att höra av dig till oss.
Våra experter kan vägleda dig genom processen och se till att du får det stöd du behöver för att uppnå en säker och hälsosam arbetsplats.  


Är du intresserad om att läsa om vad en ISO-certifiering är, klicka här.

Jag vill veta mer!

  Välkommen till Clarendo-bloggen

  Här kan du som VD och ISO-intresserad hitta värdefull information och expertråd om ISO-standarder och ledningssystem. Vi på Clarendo vill hjälpa Dig att driva ett effektivt ISO-arbete.

  ISO 9001:s historia 

  by Catrine Nord, 08 maj 2023

  ISO 14001 – ett vinnande koncept

  by Catrine Nord, 10 mars 2023

  ISO för koncerner

  by Catrine Nord, 28 januari 2022

  ISO - På riktigt!

  by Åsa Lindow, 13 december 2021

  3 myter om ISO-dokument

  by Gunilla Thai, 12 november 2021

  Vad är ISO certifiering?

  by Gunilla Thai, 07 september 2021