ISO 45001 för en frisk och trygg arbetsplats 

av Catrine Nord, 28 mars 2023

Därför bör ditt företag satsa på ISO 45001 

Att ha en säker och hälsosam arbetsmiljö är en av de viktigaste aspekterna för ditt företag. Förutom att säkerställa en sund och produktiv arbetsplats, minskar en certifiering i arbetsmiljö också risken för olyckor och sjukdomar. Därför är det viktigt för ditt företag att skaffa sig en certifiering i ISO 45001, som är en internationell standard för hantering av arbetsmiljö. ISO 45001 ersätter den tidigare standarden, OHSAS 18001.  
En certifiering i arbetsmiljö ger verksamheten förbättrat rykte och trovärdighet. Genom att certifiera dig enligt ISO 45001 visar organisation på att du tar ditt arbetsmiljöansvar på allvar. Det i sin tur leder till pålitlighet och tillförlitlighet hos intressenter, såsom kunder och investerare. 


ISO 45001

Tre fördelar med att ha ISO 45001 

1. Uppfyller lagar och etiska skyldigheter
En av de största fördelarna med att skaffa dig en certifiering i ISO 45001, är att det hjälper ditt företag att uppfylla era lagliga och etiska skyldigheter. Företag är skyldiga att se till att deras anställda arbetar i en säker och befrämjande miljö. Genom att skaffa ISO 45001 bevisar din organisation att ni tar er skyldighet på allvar. Detta kan också minska risken för böter eller rättsliga påföljder om det skulle inträffa en olycka på er arbetsplats. Standarden uppmuntrar organisationer att ta ett proaktivt tillvägagångssätt för att identifiera och kontrollera faror, snarare än att bara reagera på incidenter efter att de inträffat. 

Här får du veta mer om hur du kommer igång med din ISO-certifiering hos Clarendo.

2. Minskar risken för skador och sjukdomar
En annan fördel med att skaffa dig en certifiering i arbetsmiljö, är att det hjälper till att minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten. En trygg och bra arbetsmiljö minskar risken för skador och sjukdomar. På så sätt minskar risken att anställda kommer att missa arbete på grund av hälsorelaterade problem. Dessutom kan en säker arbetsmiljö öka moralen och motivationen bland de anställda. Det i sin tur kan leda till ökad produktivitet och kvalitet på det arbete som utförs. När ditt företag upprättar processer för att identifiera potentiella risker, bidrar det på så sätt till förbättrad arbetsmiljö och arbetsmoral. Genom att implementera kontroller så att dessa risker förhindras, kan organisationen dessutom säkerställa att ni möter behoven hos era anställda och andra intressenter. 
Läs vad våra referenser tycker.

ISO 45001 arbetsmiljö

3. Minskade kostnader för sjukfrånvaro
En tredje fördel med att skaffa ett ledningssystem i ISO 45001 är att det kan hjälpa ditt företag att minska kostnaderna. Genom att förhindra olyckor och sjukdomar kan företaget minska kostnader för medicinsk behandling och ersättning för sjukfrånvaro. Standarden kräver att din verksamhet regelbundet ser över era arbetsmiljöprestationer och identifierar möjligheter till förbättringar. Genom att regelbundet se över och förbättra era arbetsmiljöresultat kan ditt företag därtill säkerställa att ni möter behoven hos era anställda och andra intressenter. 

Läs mer här om ISO 45001 och dess fördelar. 

ISO 45001 arbetsmiljö

Få hjälp att implementera ISO 45001 för att skydda anställda och förbättra organisationens prestanda. 

Sammanfattningsvis är ISO 45001 en viktig standard för företag att ta hänsyn till. Särskilt när det gäller att skydda dina anställdas hälsa och säkerhet. Genom att implementera ett arbetsmiljöledningssystem kan ditt företag minska olycksriskerna på arbetsplatsen och förbättra er prestanda. En certifiering i arbetsmiljö påvisar också er verksamhets engagemang för ansvarsfulla affärsmetoder, vilket kan stärka ert rykte och varumärkesimage.  


Om du vill ha hjälp med att implementera ISO 45001 eller om du vill ha mer information om standarden, tveka inte att höra av dig till oss.
Våra experter kan vägleda dig genom processen och se till att du får det stöd du behöver för att uppnå en säker och hälsosam arbetsplats.  Om du vill få den information du behöver om ISO-certifiering, följ denna länk till vår blogg för att utforska mer.

Catrine Nord

10+ års erfarenhet av ISO

catrine.nord@clarendo.se

Jag vill veta mer!

  Här kan du som VD och ISO-intresserad hitta värdefull information och expertråd om ISO-standarder och ledningssystem. Vi på Clarendo vill hjälpa Dig att driva ett effektivt ISO-arbete.

  Vad är ISO?

  av Catrine Nord, 10 juli 2024

  Vad är Ledningens Genomgång?

  av Catrine Nord, 08 juli 2024

  De sju principerna för framgång genom ISO 9001

  av Catrine Nord, 13 juni 2024

  Checklista - Jämför ISO-Leverantörer

  av Catrine Nord, 15 april 2024

  ISO För Koncerner

  av Catrine Nord, 25 mars 2024

  Ledningssystem – Vad har du som VD att vinna?

  av Catrine Nord, 25 oktober 2023

  Framtidstrender inom ISO

  av Catrine Nord, 10 oktober 2023

  ISO 9001 - Vad är det?

  av Catrine Nord, 22 september 2023

  ISO certifiering - det du behöver veta

  av Catrine Nord, 05 september 2023